sâmbătă, 15 martie 2014

Meniuri vegane/de post pentru micul dejun

Asa cum va promiteam aici, iata cateva idei pentru micul dejun:

-orice smoothie/shake/nectar de fructe sau legume verzi sau colorate...adevarate energizante pentru intreaga zi. Alaturi de o felie de paine cu unt de cocos, merge de minune un suc de morcov+mar+sfecla rosie. Optional, puteti adauga o lingurita de pudra verde de grau/orz, este un superaliment.




Fericite ca le face tati suc de morcovi, mere si sfecla rosie :)




- avocado stropit cu lamaie pe paine cu maia naturala (toata painea cu maia naturala din poze este marca Art Bread & Cookies) sau paine tip wassa (sunt mai multe sortimente, eu prefer din faina de secara si susan, se numeste Burger la Kaufland, costa 3.50 lei si are in jur de 30 de felii, la Lidl e mai ieftina -2.50) cu rosii sau ardei sau castravete sau orice altceva. Este delicios, ne place tuturor din familie, mai putin Ayanei, care e mai mofturoasa, ea cand are chef mananca doar una-doua feliute de avocado simple sau paine goala. Daca aveti, presarati seminte de canepa deasupra, sunt minunate!








- lapte de susan cu tarate de ovaz (iese ca un orez cu lapte) sau quinoa, sau chiar mei. Laptele de susan il fac astfel: pun cam 250 grame de fulgi de cocos in blender si torn apa calda (nici fierbinte, nici prea rece, cam 40 grade) peste ei, niste vanilie (pastaie pisata) sau scortisoara, vreo 2 linguri de miere sau niste curmale fara samburi hidratate in prealabil in doua ape pentru ca ma amagesc ca asa mai scap pun cam 3 cani de apa in blender...las sa se inmoaie vreo 20-30 min, apoi blenduiesc maxim un minut. Strecor prin strecuratoarea mare (deasa dar mare ca altfel ma apuca batranetea ) si apoi, uneori, mai pun o data cocosul ramas inapoi in blender, mai arunc peste el una-doua cani de apa si repet operatiunea Nu am timp ca as face lapte din nuca de cocos...Daca adaug cacao tot in blender, iese minunat! La inceput, e posibil sa nu va placa mai mult de un paharel, apoi, pe zi ce trece, va va placea tot mai mult. Daca nu-l bem simplu (este foarte gustos si satios), fie fierb in acest lapte diverse cereale, fie fierb paste integrale separat in apa, apoi le scot si adaug peste ele laptele (asta fac pentru fete). Daca nu-l consumati pe tot, il puteti pastra la frigider pana a doua zi cand trebuie diluat cu putina apa calda ca se aduna grasimea deasupra :) sau puteti folosi grasimea aceea la prajituri. De asemenea, pulpa ramasa o puteti pastra in congelator si apoi folosi in prajituri, checuri etc.
Langa un pahar cu lapte de cocos mancam uneori si o felie de paine cu maia naturala cu unt de cocos bio presat la rece.
Lapte de cocos cu scortisoara si quinoa
 Maya ma ajuta cu blenderul :)



 Ayana e fanul nr 1 lapte de cocos :)


Laptele de cocos (sau susan, pe care-l rasnim in prealabil) cu quinoa, mei sau hrisca poate fi indulcit cu bucatele de banane, stafide sau goji.





- paine cu o pasta din rosii taiate cubulete in sos de rosii, amestecate cu susan rasnit (in rasnita de cafea), seminte de in rasnite, oregano, sare de Himalaya si piper daca va place. In poza este paine (cu maia naturala) cu morcovi :)



- painici mici facute din faina de grau spelt, ulei de masline, oregano, sare si apa calduta, bagate la cuptor. Le puteti insoti de orice doriti. Acestea au avantajul ca reprezinta un mic dejun mai rapid, le puteti pastra 2-3 zile. 



- o mana de migdale hidratate peste noapte cu un pahar de lapte de cocos.
- o pasta formata din banana pasata, amestecata cu 2 linguri de susan rasnit si (optional) 1-2 linguri de fulgi de drojdie inactiva. Se poate consuma ca atare, cu lingurita, sau unsa pe paine (ca sa fie mai satioasa) si decorata cu cateva migdale hidratate peste noapte. Susanul (crud si rasnit) reprezinta o importanta sursa de calciu!







Cu unele idei de mic dejun si poze in care apar fetele am participat la concursul Copilul meu iubeste micul dejun, organizat de Cornelia Marin, la care am primit mentiune :) Asa se explica numarul mare de poze in care apar fetele, altfel, in mod normal cand trebuie sa le dau sa manance, zau ca nu am timp sa le mai si fotografiez :)



Sper ca v-am fost de folos cu una-doua idei ;) Pofta buna la mancare sanatoasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

M-as bucura sa stiu ce crezi...