vineri, 29 mai 2015

Decizii mari, decizii marunte

          Maya si Ayana iau multe decizii in fiecare zi singure pentru ca asa le-am obisnuit de mici si asa ni se pare firesc sa le crestem...Noi le indrumam daca au nevoie, le dam raspunsuri si le sustinem dar iau singure decizii legate de povestile pe care le citim, hainele pe care le poarta, rechizitele si cartile pe care le cumparam, ordinea in care efectuam diferitele sarcini ale unei zile, cadourile pe care le oferim, isi aleg singure ce doresc sa manance la masa respectiva (Ayana prefera mereu smoothie sau banane cu seminte de canepa si susan la micul dejun), pe ce melodie sa danseze Maya la concurs (asta si pentru ca a avut libertate de alegere de la doamna instructor), ce cizme sau sandale sa cumparam, ce activitati extrascolare sa faca, ce floricele sa ude, cum sa personalizam sticlutele de apa etc. Uneori au mai gresit. De exemplu, atunci cand Maya a vrut sa-si faca desene pe fata cu carioci lavabile care s-au dovedit a nu fi chiar atat de lavabile... dar ne-am amuzat la momentul acela si dupa doua astfel de incercari a inteles ca nu e o alegere buna de distractie pentru serile de weekend...Sau cand Ayana a vrut sa iasa fara caciula, i-a fost frig si eu am scos caciula din geanta si i-am dat-o... Uneori aleg ele si isi invata lectia, alteori negociem... De cele mai multe ori a fost si este foarte bine, au invatat sa faca alegeri potrivite si sa fie responsabile. In plus, astfel ele simt ca si parerea lor conteaza, ca sunt tratate cu respect, ca le acordam incredere. Si chiar asta facem. Au nevoie sa experimenteze, sa gandeasca, sa discearna, sa traga concluzii si sa invete. Totul adecvat varstei.      Din aceasta serie, acum cateva seri, la gustare, o alegere mai amuzanta:
Eu: "Maya, hotaraste-te rog, ce vrei la gustare: capsune sau salata verde?" (Era cu o frunza de salata intr-o mana si cu castronelul cu capsune in cealalta...)
Maya: "Cum sa ma pot hotari intre doua gustari asa de bune si sanatoase? (Da, se pare ca are mare valoare cuvantul sanatos pentru ea.) Nu pot... As putea sa le mananc pe amandoua? Crezi ca o sa ma doara burtica daca le combin?"
"Nu stiu, dar daca tu vrei sa le mananci impreuna, pofta buna! Nu cred ca o sa te doara burtica."
Si da, chiar le-a mancat impreuna: frunze de salata cu capsune. A spus ca e delicioasa combinatia...si dupa expresia de pe fata ei sunt sigura ca i-a placut. :) Si nu, nici nu a durut-o burtica. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

M-as bucura sa stiu ce crezi...